Sint-Dimpnakerk, Geel

De tentoonstelling ZOT van DIMPNA vindt plaats in de Sint-Dimpnakerk in Geel.

De kerk is gewijd aan de heilige Dimpna, die volgens de legende hier in 600 onthoofd en begraven werd. Aanvankelijk was het een bedevaartkerk waar bedevaarders eeuwenlang op zoek gingen naar bijstand en genezing voor mensen met psychische problemen en aandoeningen.

In 1349 startte de bouw van deze kerk en duurde tot 1585, maar de toren is nimmer voltooid. Hoewel het interieur van de kerk soberheid uitstraalt, zijn er in de kerk een aantal buitengewone kunstschatten aanwezig.
 

Op de nieuwe website van de Sint-Dimpnakerk vindt u meer informatie over de kerk zelf en over het pastoraal aanbod. 

Al eeuwenlang is Sint-Dimpna in onze barmhartige stede gekend als patroonheilige voor mensen met psychische problemen. In Geel vinden we dan ook een rijke geschiedenis met als mooiste aspect een levende gemeenschap. Bezoek de website om te zien hoe verleden en heden worden gekoesterd, om je bedevaart naar Sint-Dimpna voor te bereiden of gewoon om meer te weten over deze mooie heilige.
 

Let op: Doorheen de tentoonstelling in de Sint-Dimpnakerk blijven de eucharistische vieringen plaatsvinden. De gewone (zondagse) viering eindigt voor de opening van de tentoonstelling om 11u. Wij vragen uw begrip en medewerking voor de volgende vieringen:

  • Elke derde zondag van de maand is er om 13u een internationale viering (Frans, Engels) met om 15u een viering rond handoplegging (specifiek voor bedevaarders, zieken enz.). Tussen 13u en 16u moet het rustig zijn in de kerk op volgende data: zondag 17 april (Pasen), zondag 19 juni, zondag 17 juli, zondag 21 augustus, zondag 18 september.
     
  • Zaterdag 30 april is het vormsel om 9.30u en om 11u. De tentoonstelling gaat open om 12.30u.
     
  • Zondag 15 mei is het Dimpnadag. Dan is er in de voormiddag een speciale Dimpnaviering. De tentoonstelling gaat dan later open dan gewoonlijk (12.00h). In de namiddag is het Dimpnaommegang. Dan zal de kerk niet  bereikbaar zijn met de auto.