Nieuws

Tentoonstelling ZOT van DIMPNA verlengd tot 2 oktober!

16/08/2022

De uitzonderlijke tentoonstelling rond het Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden is verlengd t/m 2 oktober 2022! De tentoonstelling is heel toepasselijk gevestigd in de Sint-Dimpnakerk in Geel. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag, van 11u tot 18u. De toegang (met audiogids) is slechts 1 euro. Reserveer je ticket via de website: www.zotvandimpna.be.

Het Dimpna-altaarstuk vertelt het levensverhaal van de heilige Dimpna, een Ierse prinses uit de zevende eeuw. Dit verhaal is tragisch maar zit vol passie, lef en rebellie. Pelgrims van over de hele wereld trekken vanaf de middeleeuwen (en nog steeds) naar de Sint-Dimpnakerk in Geel om daar soelaas te vinden voor psychische problemen. Tot op de dag van vandaag is de stad bekend om haar uitgebreide zorgnetwerk en haar unieke omgang met psychiatrische patiënten, die thuis bij de inwoners worden opgevangen. Geen wonder dat Dimpna in Geel nog steeds springlevend is.

Maar het Dimpna-altaarstuk is méér dan enkel het verhaal van Dimpna. Het grootschalige onderzoeksproject maakte het mogelijk om via de nieuwste technologische methodes onder de verflagen van het schilderij te kijken. Daardoor bieden de taferelen een uniek inzicht in de werking van een zestiende-eeuws kunstenaarsatelier. Waarom bedacht de kunstenaar zich zo vaak, en schilderde hij niet wat hij oorspronkelijk tekende? Schilderde hij wel alles zelf? En waar valt hij door de mand?

Via een audiovisueel traject word je als bezoeker van de tentoonstelling volledig ondergedompeld in de wereld van Goossen Van der Weyden en zijn opdrachtgever, Antoon Tsgrooten. Een introfilm en acht digitale triptieken wijden je op een speelse manier in in de geheimen van het altaarstuk.

Het resultaat is een tentoonstelling die kunst en geschiedenis combineert met een flinke dosis humor, en met beklijvende emotie. Want het laatste stuk van de tentoonstelling is puur kippenvel: hedendaagse getuigenissen maken daar duidelijk hoe actueel Dimpna vandaag nog steeds is, in Geel, maar ook ver daar buiten.

De ontdekkingen en bevindingen van het onderzoeks- en restauratieproject werden allemaal gebundeld in een lijvige publicatie. In het boek Zot van Dimpna neemt een groep internationale experten u mee naar de wereld van de heilige Dimpna. Dit prachtige kunstboek is met 15 euro korting verkrijgbaar in de tentoonstelling.