Helaas, de tentoonstelling is afgelopen. 2 oktober 2022 was de laatste dag.


BEKIJK HIER DE KORTE ZOMERTIP VAN "OP STAP" (3 minuten): ZOT van DIMPNA.

Of, als je even tijd hebt, de TV uitzending van "OP STAP" met Ben Roelants (20 minuten): ZOT van DIMPNA.

Op het hoogtepunt van de Dimpna-cultus creƫert Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de beroemde Rogier, een uitzonderlijk meesterwerk.

Het monumentale altaarstuk is een samenstelling van verschillende individuele taferelen waarin het leven en de marteldood van Dimpna in de verf gezet worden. Het werd geschilderd omstreeks 1505 voor de norbertijnenmonniken van de abdij van Tongerlo, die het onderbrengen op een prominente plaats in hun kerk.

Recent werd het Dimpna-altaarstuk verworven door The Phoebus Foundation. Meer dan drie jaar lang werden de panelen onderworpen aan een uitgebreid restauratieproject. De geschiedenis is immers bikkelhard geweest voor het kunstwerk.

In zijn vijfhonderdjarig bestaan werd het meesterwerk versneden, verwaarloosd, gevandaliseerd, gestolen en zelfs vergeten. Een team conserverings- en restauratiespecialisten van The Phoebus Foundation werkte intensief samen met nationale en internationale experts om de schilderijen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen.

Ontdek welke uitzonderlijke verhalen, eeuwenlang vergeten, zich ontvouwen onder lagen stof en vuil. Een interactieve scenografie dompelt je helemaal onder in de buitengewone wereld van Dimpna.

 • 02 okt. 2022
  Helaas, het is voorbij

  De tentoonstelling ZOT VAN DIMPNA is helaas afgelopen. Toch bestaat de mogelijkheid de tentoonstelling alsnog te bezoeken, maar dan in Ierland. Schrijf je in op de nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.

 • 16 aug. 2022
  Tentoonstelling ZOT van DIMPNA verlengd tot 2 oktober!

  De uitzonderlijke tentoonstelling rond het Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden is verlengd t/m 2 oktober 2022! De tentoonstelling is heel toepasselijk gevestigd in de Sint-Dimpnakerk in Geel. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag, van 11u tot 18u. De toegang (met audiogids) is slechts 1 euro. Reserveer je ticket via de website: www.zotvandimpna.be.

 • 31 mrt. 2022
  Expo Zot van Dimpna

  Zot van Dimpna wordt georganiseerd door The Phoebus Foundation, in de Sint-Dimpnakerk te Geel, en loopt van 1 april tot 28 augustus 2022. De expo vertelt je over het indrukwekkende Sint-Dimpna-altaar, haar oorspronkelijke verflagen, de onzichtbare tekeningen en de meesterhand van Van der Weyden.

Meer nieuws →

 • Facebook  
 • Instagram
Blijf op de hoogte

Phoebus nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de activiteiten van The Phoebus Foundation en abonneer je op de digitale nieuwsbrief.
We respecteren te allen tijde je privacy.